Konopí jako léčivka

(Endo)kannabinoidy

Konopí jako zdroj kannabinoidů

Konopí bylo po staletí využíváno při terapii celé řady různých onemocnění – zánětlivých procesů, kožních defektů, neurologických poruch a jeho efekt je generacemi i vědeckými poznatky potvrzován.

Tento neobvyklý a terapeuticky rozsáhlý efekt tkví v unikátním složení účinných látek, které rostlina produkuje. Tyto chemické sloučeniny jsou strukturálně velmi podobné látkám, které tvoří lidské tělo samo a které slouží kpřirozené funkci jeho základních biologických procesů.

Tyto látky, obsažené zejména v rostlině konopí, se nazývají podle rostliny konopí – kanabinoidy. V dnešení době jich je známo již více než 140, přičemž asi nejznámnější je THC (tetrahydrokanabinol), CBD (canabidiol) či CBG (kanabigerol).

Zdroj:

Goncalves a kol. Cannabis and its secondary metabolites: Their use as therapeutic drugs, toxicological aspects and analytical determination. Medicines. 2019. https://www.mdpi.com/2305-6320/6/1/31

Lidské tělo produkuje endokannabinoidy

V poměrně velkém časovém odstupu, kdy začly být zkoumány účinky konopí na lidský organismus byly objeveny látky člověku vlasntí, které mají velmi podobný fyziologický efekt na lidské jako kanabinoidy a byly tak nazvány endokanabinoidy (tedy kanabinoidy vytvářené lidským tělem). (Pozn. tento objev patří i prof. Hanušovi, který se podílel v 90.letech na výzkumu na Univerzitě v Jeruzalemě, jež následoval po výzkumu konopí na Univerzitě Palackého v Olomouci.)

Mezi tyto látky, tělu vlastní, patří sloučenina pojmenovaná anandamid. Název pochází ze sanskrtu „ananda – vnitřní štěstí“. Pojmenování si zasloužila díky efektu, který zprostředkovává – když ji tělo nasyntetizuje a vyplaví, člověka zaplaví pocit blaha a pohody. Lze jej připodobnit pocitu, když přijdeme po těžkém pracovním dni domů, najíme se a lehneme si na gauč. (Prof. Hanuš)

Tento pocit je popisován též při požití kanabinoidů z rostliny konopí, to právě díky strukturní podobnosti dané látky.

Endokanabinoidy jsou látky, které působí v lidském těle jako tzv. „neurotransmittery“. Mají funkci zprostředkovávat nějakou reakci, potřebnou pro správné fungování lidského těla. Stejně jako adrenalin, noradrenalin, acetylcholin či dopamin jsou zcela zásadní pro správné fungování nervové soustavy, endokanabinoidy – anandamid, 3-arachidonoylglycerol aj. jsou nezbytné pro fungování endokanabinoidního systému.

Co je endokannabinoidní systém?

Endokanabinoidní systém je jeden z funkčních celků v lidském těle, skrze nějž endokanabinoidy i kanabinoidy působí.

Abychom pochopili rozsáhlou a poměrně složitou funkci endokanabinoidního systému, je potřeba pár základních znalostí z farmakodynamiky, které budou popsány příště.